Therapie

Om slikangst te verhelpen zijn er verschillende therapievormen ontwikkeld. Welke vorm het meest effectief is verschilt per persoon. We geven een korte uitleg van elke therapievorm.

 

  • Ziekenhuis
    • Neuroloog
    • Psycholoog
    • Radioloog

 

Een Neuroloog is in staat om te kijken of er lichamelijk niets mankeert aan je strottenhoofd en slikspieren dmv. onderzoek. Waar een medisch geschoolde Psycholoog je goed kan helpen bij het verwerken van gebeurtenissen en beter omgaan met situaties. Bij de Radioloog kunnen ze een slikfoto maken mbv. Röntgenstraling en zo onderzoeken of alles fysiek juist werkt.

 

  • Logopedie

Logopedie kan heel goed helpen voor het opnieuw trainen van de slikspieren in je strottenhoofd. Je gebruikt immers dezelfde spieren voor het praten en slikken. Sommige logopedisten zijn ook gespecialiseerd in behandelen van slikproblemen. Informeer of deze mensen je kunnen helpen bij het beter slikken.

 

  • Hypnotherapie

Angstgevoelens en gedachtes kunnen op zeer effectieve manier worden bestreden met behulp van hypnotherapie. Je gedachtes worden als het ware opnieuw geprogrammeerd en angsten afgezwakt. Je leert beter omgaan met stress, problemen en gedachtes.

 

  • Regressietherapie

Dit is een vorm van psychotherapie op basis van hypnose. Het kan voorkomen dat schokkende of pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden de oorzaak zijn van eetstoornissen en angsten. Misschien heb je je ooit als klein kind wel eens ernstig verslikt en is deze angst sluimerend gebleven. De therapeut gaat terug naar deze eerdere gebeurtenis, om bepaalde blokkades op te helderen en beter te verwerken.

 

  • Anti-angst training

Ook angsten die je voor andere dingen hebt zoals objecten, personen, situaties, plaatsen en gedachtes kunnen met anti-angst trainingen worden verholpen. Dit kan uiteindelijk een goed resultaat geven en een positieve invloed hebben op de slikangst.

 

  • Yoga

Yoga streeft naar evenwicht tussen lichaam en geest, tussen gevoel en denken, en is zeer geschikt om meer tot jezelf de komen en de dagelijkse spanning los te laten. Ook opgebouwde spanning in je lichaam kan slikangst tot uiting brengen. Met Yoga leer je de geest, het gevoel, en het lichaam te ontspannen en los te laten. Laat het zijn zoals het is, het niet moeten veranderen.

 

  • Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve therapie gaat uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Wie dingen vanuit een negatief punt bekijkt in het leven, wordt makkelijk angstig, somber of geïrriteerd. Met cognitieve therapie wordt onderzocht of die denkwijze wel klopt. De nadruk ligt op het wijzigen van die manier van denken, en dus ook het gedrag. Het is gebleken dat gesprekken, oefeningen en huiswerk een gunstig effect heeft.

 

  • Emotional Freedom Techniques (EFT)

EFT-therapie gaat ervan uit dat je een oude verslikkingservaring (trauma) en of een schrikmoment (angst) hebt opgeslagen en vastgehouden, en deze gaat oplossen. Je gaat met EFT kloppen op punten op het lijf om de angst los te laten. Het doel van de techniek is om de emotionele lading van herinneringen en lichamelijke pijnen te neutraliseren.(bron: stichting-eft.nl)

 

  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR-therapie is gebaseerd op het verwerken van een schokkende ervaring uit je verleden die (onbewust) is blijven hangen. Misschien heb jij je als klein kind ooit verslikt in een glad snoepje? Dan is deze therapie zeer geschikt om te onderzoeken of je deze blokkade kunt oplossen.(bron: emdr.nl)

 

 

Neem een kijkje op de links-pagina voor een aantal websites die je mogelijk verder kunnen helpen.